آیا داشتن یک صدای خوب برای خوانندگی کافی است؟
بگذارید تکلیف یک چیز را اول مشخص کنیم. داشتن صدای رسا یا حتی زیبا لازمه خوانندگی نیست. هر کسی میتواند با یادگیری تسلط بر صدا، نفس و داشتن پایه صحیح و اصولی صوت خود را بدل به آوازی زیبا و اصولی نماید. اغلب افراد فکر میکنند که داشتن صدای آواز خوب با صدای صحبت خوب متفاوت است. حقیقت این است که مغز ما بین حرف زدن و آواز خواندن تمایزی قائل نمی شود: موقع آواز خواندن دقیقاً همان کارهایی را میکند که زمان صحبت کردن انجام میدهد. ولی چرا خیلی از افراد، از شنیدن صدای ضبط شده ی خود بیزار هستند؟ صدایی که در لحظه صحبت کردن از خودمان می شنویم با صدایی که ضبط میشود تفاوت دارد و صدایی که ضبط شده صدای اصلی است.
برای مشخصتر شدن این قضیه، بگذارید مثالی بزنیم. آیا هر کسی که دوست دارد ساز بزند، نوازنده محسوب میشود؟ انگشت، دست و سایر ابزارهای لازم را که دارد، اینطور نیست؟ برای اینکه بدل به یک نوازنده حرفهای شویم نیاز به آموزش، تمرین و ممارست داریم. پس چرا باید صدا، که زیباترین و حساسترین ساز موسیقی به شمار میآید، تفاوت داشته باشد؟ بدون آموزش و تمرین، چطور استعداد و عشق یک نفر در صدایش میتواند شنیده شود؟ البته یک تفاوت بزرگ بین نوازندگی و صدا سازی وجود دارد. و آن این است که ساز ها از قبل برای ایجاد صدایی زیبا طراحی و ساخته شده اند .در حالی حنجره ما با وجود خلقت شگفت انگیزش احتمالاً سالهاست که بد استفاده شده و شکل گرفته است که باید به آن غلبه کنیم .
برای به دست آوردن یک صدای خوب، نیاز به آموزش و تمرین داریم. پایه و اساس این تمرینها، صداسازی است. با صداسازی همه افراد میتوانند صدای بهتری برای صحبت و حتی آواز داشته باشند. با فراگیری نفسگیری درست دیافراگمی و تمرینهای گرم کردن صدا، می توان به صدای خوبی دست یافت. نیاز به استمرار، دقت، تمرین زیاد و جدی گرفتن تمرینهای صداسازی است. صداسازی ساخت یک صدای جدید نیست بلکه ساخت صدایی است که به علل مختلف طی سالها ضعیف، تخریب یا از رشد آن جلو گیری شده است. در واقع صداسازی سواد استفاده از حنجره است . صداسازی فقط برای خوانندگی به کار نمیرود، سخنرانان، بازیگران و گویندگان نیز به تمرینهای صداسازی نیاز دارند. هر کسی که شغلش باعث میشود که پشت میکروفن قرار بگیرد، به صداسازی نیاز دارد.
در آموزشگاه آبی رود، ما مجموعهای کامل از دورههای صداسازی به صورت دوره صداسازی آواز پاپ و کلاسیک و صداسازی آواز ایرانی به هنرجویان ارائه میدهیم تا این ساز ظریف و حساس را بتوانند به خوبی کوک کنند. دورههای صداسازی شامل تمرینهای نفسگیری، کشش نتها، رزونانس، ایجاد تحریر (تکی، دوتایی، سهتایی، چهارتایی)، تحریرهای متصل و منفصل، گامها، تحریر گامها، تحریر در مصوتها، تحریر ملودیک و غیره میشود و در مراحل پیشرفتهتر دوره آمادگی اجرای صحنهای به هنرجویان حرفهای نحوه مراقبت و نگهداری از صدای خود برای کنسرتها و اجراهای زنده آموزش داده میشود.